• 1401/02/04
  • - تعداد بازدید: 515
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

تاریخچه معاونت

معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه که یکی از هشت معاونت دانشگاه است از سال 1392 به طوررسمی از معاونت آموزشی، پژوهشی و دانشجویی مجزا و فعالیت خود را به طور مستقل زیر نظر ریاست محترم دانشگاه آغاز نمود.

 

ساختار تشکیلاتی:

مجموعه معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه : متشکل از

۱- واحد پژوهشی

۲- علم سنجی

3- مرکز تحقیقات بیماری های غیرواگیر

4- کتابخانه

5- مرکز رشد

6- مجله

7- مرکز توسعه تحقیقات بالینی

می باشد. این معاونت کلیه فعالیتهای پژوهشی اعضای هیات علمی، دانشجویان و کارکنان دانشگاه را جمع آوری و ارزشیابی می نماید و به منظور توانمند سازی سایر معاونت ها و گروه ها، کارگاه های پژوهشی برگزار و تسهیلات مالی مورد نیاز محققین را تأمین می نماید . معاونت با تشکیل شوراهای تخصصی از جمله شورای پژوهشی دانشگاه ، شورای پژوهشی دانشکده پزشکی، شورای پژوهشی دانشکده پرستاری، شورای پژوهشی کمیته تحقیقات دانشجویی، شورای پژوهش در آموزش ، شورای پژوهشی اخلاق پزشکی و شورای پژوهشی  HSR و شورای تحقیقات بالینی ، فعالیت های تحقیقاتی اعضای هیأت علمی ، دانشجویان و کارکنان دانشگاه را مورد ارزشیابی و تصویب قرار می دهد.

 

وظایف معاونت تحقیقات و فناوری
  • مهم ترین وظایف این حوزه تقویت و اشاعه روح بررسی و تحقیق در کلیه زمینه های علوم پزشکی و رشته های وابسته، در جهت کمک به حل مشکلات بهداشتی و درمانی مردم به خصوص مسائل شهرستان می باشد. هم چنین تشویق و ترغیب اعضای هیئت علمی و دانش پژوهان مبنی بر شرکت در طرح های تحقیقاتی پایه ای و کاربردی در جهت روشن نمودن مجهولات این رشته و کمک به پیش برد تحقیقات ملی، از اهم وظایف این حوزه می باشد. طبیعی است که هماهنگی در جهت فراهم کردن امکانات لازم در این زمینه از وظایف معاونت تحقیقات و فناوری است.
  • تصویب طرح های تحقیقاتی توسط اعضای هیئت علمی در سطح دانشگاه اجرا می شود.
  • تعیین بودجه طرح های تحقیقاتی و نظارت بر هزینه های طرح ها
  • نظارت بر پیشرفت طرح های تحقیقاتی، جمع آوری گزارش های پیشرفت و گزارش نهایی آن ها
  • انجام امور ارزی کتب و مجلات جهت خریداری آن ها برای کتابخانه و اعضای هیئت علمی

 

مرکز تحقیقات بیماری های غیرواگیر و راه اندازی مرکز مطالعه ی کوهورت

مرکز تحقیقات بیماری های غیرواگیر در سال 1393 با هدف بررسی علت مرگ و میر در شهرستان فسا ایجاد شد و توانست در سال 1396 در بین 100 مرکز نوپا، مقام سوم کشوری را کسب کند. همه ی افراد می توانند در این مرکز به ایده پردازی بپردازند و از امکانات آزمایشگاه مرکزی با تجهیزات کامل آن استفاده نمایند.

 

چارت سازمانی مرکز تحقیقات بیماری های غیرواگیر

در مرکز تحقیقات بیماری های غیرواگیر، علاوه بر کوهورت؛ دو مطالعه دیگر نیز در دست انجام است، مطالعه مربوط به ثبت سکته قلبی،(FARMI (این پروژه به صورتی است که تمامی بیماران سکته قلبی که در بیمارستان با تشخیص سکته قلبی بستری می شوند توسط یک پرستار که آموزش های لازم در زمینه سکته قلبی و نارسایی های قلبی به وی داده شده، اطلاعات بیمار در سامانه ثبت می شود و به عنوان یک database مورد استفاده قرار می گیرد.

 
مرکز مطالعه کوهورت
آغاز مرحله اصلی کوهورت از سال 1394 شروع گردید. مطالعه ی کوهورت در دوره ی طولانی مدت انجام شدنش می تواند منجر به تولید شواهد مهم علمی در سلامت شود که در نهایت این شواهد علمی از سطح بالایی از نظر ارزش استناد علمی برخوردارند. وزارت بهداشت در دوره ی معاونت تحقیقات و فناوری؛ جناب آقای دکتر ملک زاده تلاش کرد که دانشگاه های کشور را مجهز به زیرساخت هایی هم چون کوهورت کند و دانشگاه های متعددی را برای این امر در نظر داشت.
دانشگاه علوم پزشکی فسا از پیشگامان کوهورت بزرگسال بود، کوهورت بزرگسال بازه ی سنی از 35 تا 70 سال را به صورت تمام شماری از یکی از مناطق شهرستان فسا به نام منطقه "ششده" فراخواند و آن ها را تحت نظر گرفت. علاوه بر این در ابتدای پروژه، پرسشگران، معاینه کنندگان ( پرستاران و پزشکان ) اطلاعات کامل سلامت این افراد را وارد سیستم کردند؛ اطلاعات سلامتی که ثبت شده شامل اطلاعات عمومی در ارتباط با سن، سابقه بیماری، سابقه ی بیماری های خانوادگی، نوع داروهای مصرفی ( در صورت مصرف )، مسائلی مانند مسائل اقتصادی-اجتماعی، وضعیت فعالیت فیزیکی، پرسشنامه کامل در زمینه تغذیه ( برگرفته از FFQ ) و در نهایت معاینات فیزیکی ساده پزشکی هم چون علائم حیاتی ( تعداد ضربان قلب، فشارخون و ... ) قد، وزن، اندازه گیری بعضی از شاخص ها برای اندازه گیری BMI، نوار قلب و ...
بیش از ده هزار نفر در این کوهورت شرکت کردند و در فاز اول ( فاز ثبت نام ) به این افراد کدهایی تعلق گرفت و یک سری آزمایش هم برای این شرکت کنندگان انجام شد، مانند آزمایش شمارش گلبول های خون، آزمایش شیمی خون و بررسی عملکرد کبد و کلیه، آزمایش ادرار، هم چنین مو وناخن از این افراد گرفته شد که بتوان در موارد خاصی از آن ها استفاده نمود. در زمینه آزمایش خون به اجزای مختلفی تقسیم و اطلاعات مختلفی از خون و پلاسما   از آن ها گرفته شد که می تواند برای مطالعات شیمی خون، ژنتیک و بررسی فاکتورها اعم از پروتئین ها و ... مورد استفاده قرار بگیرد.
کوهورت یک مطالعه ی اپیدیمیولوژیک محسوب می شود، مدلی که کوهورت ششده فسا بر اساس آن انجام شد شامل بانکی از اطلاعات نمونه های گرفته شده از افراد مراجعه کننده است؛ بنابراین این مطالعه اپیدمیولوژیک می تواند به چندین مطالعه بالینی و پایه ای منجر شود به عنوان مثال برای مطالعات ژنتیکی، بررسی مشکلات بهداشتی، فروانی بیماری ها و ...
مطالعه ی کوهورت علاوه بر بررسی های مقطعی می تواند در مطالعات طولانی مدت برای ارزیابی فاکتورهایی در سیاست گذاری های سلامت موثر واقع شود. کوهورت دانشگاه علوم پزشکی فسا بر اساس الگوی کوهورت( PERSIAN ) طراحی شد، کوهورت با حمایت مالی و معنوی وزارت بهداشت شروع به کار کرد، و دکتر ملک زاده این مرکز را افتتاح کردند، لازم به ذکر است پیش از این مرکز، مراکز کوهورت دیگری نیز در مناطق مختلف کشور تاسیس شده بود. الگوی ما کوهورت کلستان است زیرا نمونه ی بسیار خوبیست که می تواند به ما نشان دهد که چگونه کوهورت در نشان دادن مسیرهای تحقیقاتی موثر است. از این رو کوهورت ششده فسا، هدف خود را بر این قرار داده که ضمن یافتن علل و یا خطرات بیماری هایی که در منطقه ما وجود دارد، دانشجویان را به سمت پژوهش در این زمینه سوق دهد. کوهورت بزرگسال در فاز follow-up قرار دارد و اطلاعات مر بوط به فرد به طور مجدد مورد بررسی قرار گرفته و عوامل قابل انتظار بررسی شده است. علاوه بر این چند ماه پس از ایجاد کوهورت بزرگسال، مجوز ایجاد کوهورت جوانان نیز به دانشگاه علوم پزشکی فسا داده شد ( در کشور فقط به 3 دانشگاه فسا، زاهدان و کرمانشاه پیشنهاد شد.) اهمیت کوهورت جوانان این است که ما با سلامت قشر آینده ساز رو به رو هستیم، در کوهورت جوانان علاوه بر مسائل بیولوژیک، مسائل روانشناسی نیز توسط پرسشکران روانشناس که آموزش دیده بودند در ارتباط با محورهای اختلال اضطراب، افسردگی، وسواس و اعتیاد مورد هدف قرار داده شد که تقریبا 90% مشکلات جامعه امروزی ما را شامل می شود. کوهورت جوانان افراد 15 تا 35 سال از شهرستان فسا و دو روستای تابعه آن را شامل می شود که اطلاعات لازم از آن ها توسط پزشک خانواده دریافت شده است و این کوهورت هم اکنون در فاز پیگیری ( follow-up) قرار دارد.
عبارت خود را درج و جهت جستجو کلید

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس: